Badrumsrenovering och budget

Att skapa en budget inför en badrumsrenovering tycker många är bland de svåraste man kan göra. Det är massvis utav olika områden som man ska få med, och det är många detaljer som folk tenderar att glömma bort. Detta lämnar ofta utrymme för oväntade utgifter eller föreningar i renoveringen, och det är inte ovanligt att slutpriset ofta blir dyrare än vad man tänkt sig. Men lyckligtvis behöver det inte vara på det sättet. Att skapa en budget inför en badrumsrenovering är nämligen enklare än man tror, det gäller bara att vara realistisk och hålla huvudet kallt. Beroende på vart du läser så finns det också massor utav olika tips, men att vara informerad skadar aldrig – och här kommer det ännu fler tips.

Vid en badrumsrenovering är det många saker som kostar pengar, allt ifrån materialet till hantverkare och val av färger. Om man dessutom har ett lite äldre badrum som kanske inte har renoverats under en lång tid så kan det ofta innebär kostnader i form av ny VVS eller nya elinstallationer. Men om man som privatperson aldrig har planerat en badrumsrenovering hur vet man då att man fått med allting? Det första steget när du ska göra upp en budget är naturligtvis att ha det klart för dig vad det nya badrummet ska innehålla. Så om du inte redan gjort det, ställ dig i ditt nuvarande badrum och skriv ner varenda detalj och föremål som du vill byta ut. Allt ifrån golv till tak, inget är för stort eller för litet.

När du till sist har identifierat samtliga objekt och saker som ska rivas eller bytas ut så finns det generellt sätt två olika vägval man kan ta. Ett utav dem består i att man själv söker rätt på leverantörer och vart man kan köpa allt material, eller så kanske man rent utav vill köpa ett färdigt badrum som redan innehåller allting ifrån en tillverkare. IKEA är till exempel en klassiker, men det finns naturligtvis många fler. Det finns både för- och nackdelar med att hitta alla prisuppgifter själv, men om man inte tidigare sysslat med badrumsrenovering så väljer många att inte göra det. Detta till följd av många anledningar, men framförallt så är man oftast inte så insatt i vad som är bra respektive dåligt pris om man inte renoverar badrum själv.

Det andra och sista vägvalet är att överlämna detta åt en hantverkare. Det finns idag många olika byggfirmor som gärna bistår med hjälp vid val av material, kakel eller klinker. Ja du kan helt enkelt få hjälp med det allra mesta vad bekommande kostnader och badrummet. Dessutom så har ofta byggfirman du väljer att anlita särskilda avtal och bestämmelser med badrumstillverkare och leverantörer av material – chansen är alltså stor att det blir billigare genom att gå via hantverkaren. När du går till en byggfirma för att begära en offert är det därför perfekt att ha skrivit ner vad ditt nuvarande badrum innehåller och hur du vill det nya ska se ut. På så sätt kan du få en mycket mer korrekt och detaljerad prisbild, och du slipper otrevliga överraskningar under projektets gång.

Så nyckeln till en hållbar och realistisk budget är alltså att överlåta offerten till någon som kan, d.v.s. en byggfirma eller hantverkare. Så om du länge funderat över kostnaden för en badrumsrenovering så kan du luta dig tillbaka. Genom att skaffa en god dialog med hantverkaren och att ha klara riktlinjer för det nya badrummet så kommer allting gå som smort.