Inred badrummet med känsla

badrum med stil

Badrummet är en av de platser där vi får vara för oss själva. Där vi låser in oss en stund och inte låter någon störa. Det har blivit allt vanligare att man inreder sitt badrum med stil och att man försöker skapa och lyfta en känsla snarare än bara de praktiska detaljerna som rummet kräver. Badrummet säger mycket om det övriga huset, är badrummet snyggt och fräscht så är chansen stor att man får den bilden av det övriga hemmet också. En fast inredning i badrummet blir allt vanligare. Det kan handla om att man låter kakla in badkaret eller att man sätter upp en fast glasvägg vid duschen, läs mer om detta innan du påbörjar ett sådant arbete själv.

Det är mycket som ska fungera i badrummet och vid en renovering är det viktigt att man har den kunskap som ett vått utrymme kräver. Det ska vara vissa fuktspärrar och liknande för att inga skador ska uppstå med tiden. Ett badrum ska göras funktionellt samtidigt som det ska vara snyggt och modernt.

Stil och möblemang

Det är intressant att titta på hur trenderna kring badrum och inredningar har sett ut genom tiden. För ett antal år sedan var badrummen mörka och hade gärna starka färger så som målade väggar i blått eller rött. Idag vill vi släppa in ljuset och inreder gärna med ljusa kakel eller ljust färgade våtrums mattor. Det blir också vanligare med större badrum, gärna med stora fönster och badrumsdetaljer som ger en känsla av lyx.

Har man ett större badrum eller är på gång med en badrumsrenovering kan man sätta in två handfat med en lång spegel över dem båda som gör plats åt två personer. Då slipper man trängas vid tandborstningen på morgnarna. Det blir också vanligare att man har större badkar och bygger in belysningen i takstommar. På detta sätt skapar man en mjuk och behaglig känsla som bjuder in för avkoppling och njutning. Badrummet är inte längre ett litet trångt rum utan har lyfts så pass att detta rum nu är lika viktigt som hemmets kök.

Lyx är idag inte en fråga om skinande material i guld eller koppar utan mer en fråga om tid. Har man tid för att koppla av då har man det lyxigt. Man har tid att unna sig något och då är det inte mycket som kan slå den avkopplande miljö som ett hemma spa kan erbjuda.

Badrumsrenovering och budget

Att skapa en budget inför en badrumsrenovering tycker många är bland de svåraste man kan göra. Det är massvis utav olika områden som man ska få med, och det är många detaljer som folk tenderar att glömma bort. Detta lämnar ofta utrymme för oväntade utgifter eller föreningar i renoveringen, och det är inte ovanligt att slutpriset ofta blir dyrare än vad man tänkt sig. Men lyckligtvis behöver det inte vara på det sättet. Att skapa en budget inför en badrumsrenovering är nämligen enklare än man tror, det gäller bara att vara realistisk och hålla huvudet kallt. Beroende på vart du läser så finns det också massor utav olika tips, men att vara informerad skadar aldrig – och här kommer det ännu fler tips.

Vid en badrumsrenovering är det många saker som kostar pengar, allt ifrån materialet till hantverkare och val av färger. Om man dessutom har ett lite äldre badrum som kanske inte har renoverats under en lång tid så kan det ofta innebär kostnader i form av ny VVS eller nya elinstallationer. Men om man som privatperson aldrig har planerat en badrumsrenovering hur vet man då att man fått med allting? Det första steget när du ska göra upp en budget är naturligtvis att ha det klart för dig vad det nya badrummet ska innehålla. Så om du inte redan gjort det, ställ dig i ditt nuvarande badrum och skriv ner varenda detalj och föremål som du vill byta ut. Allt ifrån golv till tak, inget är för stort eller för litet.

När du till sist har identifierat samtliga objekt och saker som ska rivas eller bytas ut så finns det generellt sätt två olika vägval man kan ta. Ett utav dem består i att man själv söker rätt på leverantörer och vart man kan köpa allt material, eller så kanske man rent utav vill köpa ett färdigt badrum som redan innehåller allting ifrån en tillverkare. IKEA är till exempel en klassiker, men det finns naturligtvis många fler. Det finns både för- och nackdelar med att hitta alla prisuppgifter själv, men om man inte tidigare sysslat med badrumsrenovering så väljer många att inte göra det. Detta till följd av många anledningar, men framförallt så är man oftast inte så insatt i vad som är bra respektive dåligt pris om man inte renoverar badrum själv.

Det andra och sista vägvalet är att överlämna detta åt en hantverkare. Det finns idag många olika byggfirmor som gärna bistår med hjälp vid val av material, kakel eller klinker. Ja du kan helt enkelt få hjälp med det allra mesta vad bekommande kostnader och badrummet. Dessutom så har ofta byggfirman du väljer att anlita särskilda avtal och bestämmelser med badrumstillverkare och leverantörer av material – chansen är alltså stor att det blir billigare genom att gå via hantverkaren. När du går till en byggfirma för att begära en offert är det därför perfekt att ha skrivit ner vad ditt nuvarande badrum innehåller och hur du vill det nya ska se ut. På så sätt kan du få en mycket mer korrekt och detaljerad prisbild, och du slipper otrevliga överraskningar under projektets gång.

Så nyckeln till en hållbar och realistisk budget är alltså att överlåta offerten till någon som kan, d.v.s. en byggfirma eller hantverkare. Så om du länge funderat över kostnaden för en badrumsrenovering så kan du luta dig tillbaka. Genom att skaffa en god dialog med hantverkaren och att ha klara riktlinjer för det nya badrummet så kommer allting gå som smort.